Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - Έτος Γιάννη Ρίτσου": Ομιλία του Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Ομιλία του Δημήτρη Π. Κρανιώτη, ιατρού παθολόγου και ποιητή, στην εκδήλωση της Νομαρχίας Λάρισας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο.

Ο Λαρισαίος ποιητής μίλησε για την καθιέρωση του θεσμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης», για τη ζωή και το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης και απήγγειλε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Το νόημα της απλότητας».

Την εκδήλωση-αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός της Νομαρχίας Λάρισας, με αφορμή τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και την ανακήρυξη του έτους 2009 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «έτος Γιάννη Ρίτσου» (καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του).


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου 2009 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας στις 19.30μ.μ., είχε ως εξής:

*Χαιρετισμός του Νομάρχη Λάρισας Λουκά Κατσαρού
*Ομιλία Δημήτρη Π. Κρανιώτη, ιατρού παθολόγου & ποιητή, με θέμα: «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-Έτος Γιάννη Ρίτσου»
*Ηχητικό ντοκουμέντο: «Ο Ρίτσος διαβάζει Ρίτσο»
*Ομιλία Σωτήρη Παστάκα, ψυχίατρου & ποιητή, με θέμα: «Τα “ψέματα” του Ρίτσου»
*Ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο από τη σειρά «Εποχές & συγγραφείς» του Τ. Ψαρρά, ευγενική χορηγία της ΕΡΤ
*«Ο μελοποιημένος Γιάννης Ρίτσος» από τους μουσικούς Γιολάντα Δαναού και Γιάννη Ανδρακάκο
*Ποιητικό αναλόγιο με τους ηθοποιούς Θεοδώρα Μουκούλη και Χρήστο Χαλβατζάρα


ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.)

Εφημερίδα "Ελευθερία" (Λάρισας)

Νομαρχία Λάρισας

Εφημερίδα "Κόσμος" (Λάρισας)

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (Α.Π.Ε.)

Artfools

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (Α.Π.Ε.)

Λευκή Πόλη

Ποιείν

Σχόλια

Ο χρήστης proximeety.gr είπε…
Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, πεδίο αναφοράς γα αλύτρωτες ψυχές σε όλες τις γλώσσες και τους πολιτισμούς που ο Άνθρωπος είναι το επίκεντρο....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Αναλυτικόν"

Το ανέκδοτο ποίημα "Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό "Αναλυτικόν".
Το σχετικό link:http://analyticon.gr/dimiourgiki-grafi/dimitris-p-kraniotis-gravata-dimosias-edous/

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Σοδειά"

Το ανέκδοτο ποίημα "Υψικάμινος" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο 15ο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού "Σοδειά(Τρίμηνη Περιοδική Συγκομιδή Γραμμάτων και Τεχνών). 


Διαβάστε το 15ο τεύχος (Μάρτιος-Μάιος 2013) του περιοδικού με το ποίημα "Υψικάμινος" του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στη σελίδα 29 στο link:  "Σοδειά"

Σχετικό link στην ιστοσελίδα του περιοδικού: Σοδειά

"Foglie vocali" [Φύλλα φωνήεντα] στην Ιταλία: το νέο βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στην Ιταλία η νέα ποιητική συλλογή του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη "Foglie vocali" (Φύλλα φωνήεντα) από τις εκδόσεις "PluriversumEdizioni" με ποιήματά του μεταφρασμένα στα ιταλικά.


Το βιβλίο επιμελήθηκε ο εκδότης Antonio Di Bartolomeo, τη μετάφραση των ποιημάτων από τα γαλλικά στα ιταλικά έκανε η Anna Capella και τον πρόλογο έγραψε ο Marino Monti.


Το βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 15 Δεκεμβρίου 2017 σε εκδήλωση του εκδοτικού οίκου στην πόλη Ferrara (Φερράρα) της Ιταλίας. Πρόκειται για την 8η ποιητική συλλογή που εξέδωσε ο Λαρισαίος ποιητής και συνολικά το 9ο βιβλίο του σε Ελλάδα κι εξωτερικό (καθώς εξέδωσε και μια αγγλόφωνη ποιητική ανθολογία το 2011).Το νέο βιβλίο "Foglie vocali" tου Δημ. Π. Κρανιώτη στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων "Pluriversum Edizioni": http://www.pluriversumedizioni.it/prodotto/foglie-vocali/