Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Στρούγκα ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης

Ο Δημήτρης Κρανιώτης στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ απαγγέλει το ποίημά του
“Νοητή Γραμμή”

25 ποιητές από 25 διαφορετικά κράτη του κόσμου στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων ο Δημ. Κρανιώτης

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Στρούγκα "Struga Poetry Evenings" στην ΠΓΔΜ συμμετείχε φέτος εκπροσωπώντας την Ελλάδα, μετά από επίσημη πρόσκληση των διοργανωτών, ο ποιητής και γιατρός Δημήτρης Π. Κρανιώτης από τη Λάρισα.

Το διεθνές φεστιβάλ ποίησης «Struga Poetry Evenings» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της UNESCO κάθε χρόνο από το 1962 στην πόλη Στρούγκα της λίμνης Αχρίδας (Οχρίδας) στην ΠΓΔΜ. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά φεστιβάλ του κόσμου, αφού πέρασαν απ’ αυτό οι μεγαλύτεροι ποιητές του κόσμου, μεταξύ των οποίων πολλοί Νομπελίστες (Πάμπλο Νερούντα, κ.ά.) καθώς και σημαντικοί Έλληνες ποιητές (Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος κ.ά.).
Ο Δημ. Π. Κρανιώτης στη Γέφυρα της Ποίησης στη Στρούγκα

Φέτος στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Στρούγκα (20-25 Αυγούστου 2009) συμμετείχαν σημαντικοί ποιητές από 50 χώρες. Ο Δημήτρης Κρανιώτης στην επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, παρουσία του πρώην Προέδρου της ΠΓΔΜ Kiro Gligorov, απήγγειλε το ποίημά του “Νοητή Γραμμή” στα ελληνικά και στα αγγλικά. Ο Λαρισαίος ποιητής συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Gjorge Ivanov, στα πλαίσια της δεξίωσης που παράθεσε προς τιμήν των ξένων ποιητών στη θερινή κατοικία του Προέδρου στην πόλη Αχρίδα (Οχρίδα). Ο Δημ. Π. Κρανιώτης με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Gjorge Ivanov

Να σημειωθεί ότι μετά από πρόταση του Προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών της ΠΓΔΜ Rade Siljan στον Έλληνα ποιητή θα κυκλοφορήσει στη γειτονική χώρα βιβλίο με ποιήματα του Δημήτρη Κρανιώτη, την μετάφραση των οποίων θα κάνει ο Paskal Gilevski, ο οποίος μετέφρασε και τα βιβλία του Ρίτσου, του Ελύτη και του Καζαντζάκη.
Ο Δημ. Π. Κρανιώτης με τον μεταφραστή των έργων του Ρίτσου, του Ελύτη και του Καζαντζάκη Paskal Gilevski στην ΠΓΔΜ και τον Πρόεδρο της Εταιρείας Λογοτεχνών της ΠΓΔΜ Rade Siljan

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:

Στη φωτογραφία η ελληνική σημαία στον ιστό της δίπλα στις σημαίες των άλλων χωρών που εκπροσωπήθηκαν με ποιητές τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης. Ένα θλιβερό γεγονός όμως συνέβη την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων στην Στρούγκα, καθώς άγνωστοι έκαψαν την Ελληνική σημαία τα ξημερώματα της Κυριακής 23/8/09. Σχετικά:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Αναλυτικόν"

Το ανέκδοτο ποίημα "Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό "Αναλυτικόν".
Το σχετικό link:http://analyticon.gr/dimiourgiki-grafi/dimitris-p-kraniotis-gravata-dimosias-edous/

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Σοδειά"

Το ανέκδοτο ποίημα "Υψικάμινος" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο 15ο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού "Σοδειά(Τρίμηνη Περιοδική Συγκομιδή Γραμμάτων και Τεχνών). 


Διαβάστε το 15ο τεύχος (Μάρτιος-Μάιος 2013) του περιοδικού με το ποίημα "Υψικάμινος" του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στη σελίδα 29 στο link:  "Σοδειά"

Σχετικό link στην ιστοσελίδα του περιοδικού: Σοδειά

"Foglie vocali" [Φύλλα φωνήεντα] στην Ιταλία: το νέο βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στην Ιταλία η νέα ποιητική συλλογή του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη "Foglie vocali" (Φύλλα φωνήεντα) από τις εκδόσεις "PluriversumEdizioni" με ποιήματά του μεταφρασμένα στα ιταλικά.


Το βιβλίο επιμελήθηκε ο εκδότης Antonio Di Bartolomeo, τη μετάφραση των ποιημάτων από τα γαλλικά στα ιταλικά έκανε η Anna Capella και τον πρόλογο έγραψε ο Marino Monti.


Το βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 15 Δεκεμβρίου 2017 σε εκδήλωση του εκδοτικού οίκου στην πόλη Ferrara (Φερράρα) της Ιταλίας. Πρόκειται για την 8η ποιητική συλλογή που εξέδωσε ο Λαρισαίος ποιητής και συνολικά το 9ο βιβλίο του σε Ελλάδα κι εξωτερικό (καθώς εξέδωσε και μια αγγλόφωνη ποιητική ανθολογία το 2011).Το νέο βιβλίο "Foglie vocali" tου Δημ. Π. Κρανιώτη στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων "Pluriversum Edizioni": http://www.pluriversumedizioni.it/prodotto/foglie-vocali/