Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη με επιτυχία η ποιητική συλλογή "Ενδόγραμμα" του Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη η ποιητική συλλογή «Ενδόγραμμα» του Λαρισαίου ποιητή Δημήτρη Π. Κρανιώτη, ιατρού ειδικού παθολόγου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2010 στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου «Ανατόλια» στο πολυβιβλιοπωλείο «Μαλλιάρης Παιδεία» και διοργανώθηκε από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, την Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας, τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και τις εκδόσεις «Μαλλιάρης Παιδεία».
Για το βιβλίο μίλησαν η Αναστασία Γκίτση, θεολόγος, ποιήτρια και ο Αλέξανδρος Γ. Τανασκίδης-Λαμπουσνάκης, δημοσιογράφος, ποιητής.
.
Κατά την ομιλία της η Αναστασία Γκίτση ανέφερε: «Ο λόγος του ποιητή είναι λιτός, κοφτός, ακαριαίος, ασθματικός, χωρίς λεκτικές περιπτύξεις και καλολογικές υπερβολές. Η αισθητική των λέξεων αποδεικνύεται γυμνή και αναδεικνύει την απαράμιλλη ομορφιά των εννοιών που προσπαθεί να μεταδώσει το ποίημα. Ολιγόστιχα ποιήματα προκαλούν πολύπτυχες αναγνωστικές επεξηγήσεις. Μια γραφή σχεδόν συνθηματική.
.
Η ποίηση του Δημήτρη Κρανιώτη είναι αποκαλυπτική, δεν επικαλύπτεται από λυρικά παραληρήματα ούτε μπαίνει ο ίδιος σε διαδικασίες υπερθετικών προσπαθειών για να εντυπωσιάσει. Έχει μελετήσει στρατηγικά την πορεία του. Κι όπως αφαιρετικά έχει διαμορφώσει μέσα του μια ουσιαστική θεώρηση των συναισθημάτων, έτσι αφαιρετικά θέλει και να την διατυπώσει, απευθείας και καταιγιστικά, χωρίς μπερδεμένους παράδρομους και πολυσύχναστες ποιητικές μαεστρίες.»

Μιλώντας ο Αλέξανδρος Τανασκίδης τόνισε: «Το «Ενδόγραμμα» αποτελεί μια βαθιά ενδοσκόπηση, αναρρίχηση, αναζήτηση κι ένα λογοτεχνικό κυνήγι των πιο κρυμμένων λέξεων που αναμετρώνται με το θυμικό και το λογικό, είναι η πυξίδα για την πιο εσωτερική αναζήτηση του άρρητου, του μυστήριου, του άφθαρτου, του συγκεκριμένου και σημαντικού και προ πάντων συμπαντικού. Καταφέρνει καίριο πλήγμα στο συνειδητό, στο υποσυνείδητο και στο ασυνείδητο και μεταφέρει με τον πιο πλήρη τρόπο την ουσία, μέσα από έναν πλούτο λέξεων, ελληνικών, καθαρών και άρτιων.


Το «Ενδόγραμμα» με χειρουργική λιτότητα και ευλαβική λακωνικότητα, περνάει άμεσα το μήνυμα στον δέκτη, με τέτοια πειθώ που δεν χωρά αμφισβήτηση ούτε σε μία λέξη. Μικρά, λιτά, περιεκτικά ποιήματα, σχεδόν χαϊκού, καθώς μετρημένες μεν οι λέξεις, αλλά πολλαπλά δε τα μηνύματα και οι όψεις ανάγνωσής τους, προσφέρουν την απάντηση μέχρι την τελεία.

Όπως κι ο Τσαρλς Σίμικ, δύσκολα κι ο Δημήτρης Κρανιώτης κατατάσσεται στην ποίηση. Ρεαλιστής, ίσως και σουρεαλιστής. Η πολυπρισματική ποίηση του Δημήτρη Κρανιώτη στιλβώνει τα συναισθήματα. Η κυκλικότητα της γραφής του ποιητή, προσομοιάζει στην κυκλικότητα του Λόρκα, επιτυγχάνοντας να κρατά σε αμείωτο ενδιαφέρον το μάτι του αναγνώστη στον στόχο.

Πιστεύω ότι ο Δημήτρης Κρανιώτης, διαθέτει σίγουρα μια σεμνή διπλωματία στα θέματα της ποιητικής έκφρασης. Ομιλεί αβίαστα, με πλούτο λέξεων και με απέριττη αισθητική πειστικότητα. Η ευαισθησία και η έμπνευσή του δεν χάνουν ούτε ελάχιστο ποσοστό στην έκφρασή τους. Λίγες φορές συμβαίνει αυτό στην ποίηση, δηλαδή να ισούται το αίσθημα με την έκφρασή του.»

Την εκδήλωση συντόνισε η Μαρία Θανοπούλου, συγγραφέας, ποιήτρια. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος Νικηφόρος-Βύρων Καμπάς, ενώ παρέμβαση για το «Ενδόγραμμα» έκανε και η Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας Βασιλική Μάνδαλου, φιλόλογος, ποιήτρια.Ποιήματα του βιβλίου απήγγειλαν η Ευαγγελία-Αγγελική Πεχλιβανίδου, φιλόλογος, ποιήτρια, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και η ποιήτρια Αναστασία Χ. Παπαδοπούλου. Στο τέλος της εκδήλωσης μίλησε ο ίδιος ο ποιητής και υπέγραψε βιβλία του στους παρευρισκομένους.
==> Ο ποιητής Δημ. Π. Κρανιώτης με τον εκδότη Αντώνη Μαλλιάρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2010) για τον Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης και η Ολυμπία Καράγιωργα στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών (Λάρισα 2011)          Η βραβευμένη ποιήτρια από την Ακαδημία Αθηνών Ολυμπία Καράγιωργα, η οποία τιμήθηκε  με το κορυφαίο Μεσογειακό Βραβείο Ποίησης «Όμηρος»  στο 22 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών (Λάρισα 2011) σε άρθρο της με τίτλο « 22 o   Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών στη Λάρισα - Μια Δυνατή Ελπίδα» (που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Παναιγύπτια" του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και στην μηνιαία εφημερίδα «Λεριακά Νέα» της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων), έγραψε για το Λαρισαίο ποιητή και γιατρό Δημήτρη Π. Κρανιώτη , Πρόεδρο του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών και Ιδρυτή του Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης:    « Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών εφέτος για πρώτη φορά έγινε στην Ελλάδα, στην πόλη της Λάρισας.     Αυτό, χάρη στον ποιητή - γιατρό Δημήτρη Π. Κρανιώτη. Αυτό που κατάφερε ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης ήταν ένας άθλος: έφερε μαζί 205 ποιητές και ποιήτριες από 65 χώρες! Και ξεκίνησε και

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Αναλυτικόν"

Το ανέκδοτο ποίημα " Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς " του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού  Δημήτρη Π. Κρανιώτη  δημοσιεύθηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό " Αναλυτικόν " . Το σχετικό link:   http://analyticon.gr/dimiourgiki-grafi/dimitris-p-kraniotis-gravata-dimosias-edous/

"Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς": η νέα ποιητική συλλογή του Δημήτρη Π. Κρανιώτη (εκδ. Κέδρος 2018)

Κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία σ ήμερα Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 η νέα ποιητική συλλογή του Δημήτρη Π. Κρανιώτη "Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς" από τις εκδόσεις Κέδρος:  https://www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8800  Πρόκειται για την ένατη ποιητική συλλογή του Λαρισαίου γιατρού σε Ελλάδα και εξωτερικό και το δέκατο συνολικά βιβλίο του (εξέδωσε και μια ποιητική ανθολογία στα αγγλικά) με 52 ποιήματα που έγραψε την τελευταία επταετία 2010-2017. Το εξώφυλλο σχεδίασε η Ξένια Τρύφων. Το δελτίο τύπου των εκδόσεων Κέδρος: