Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή": Ένα παγκόσμιο γεγονός στη Λάρισα με διοργανωτή τον Δημήτρη Π. Κρανιώτη

                         
    Στις  24 Σεπτεμβρίου 2011, ένα ιστορικό παγκόσμιο γεγονός της ποίησης, πραγματοποιήθηκε με 874 εκδηλώσεις σε περισσότερες από 540 πόλεις σε όλο τον κόσμο που θα  εκπροσωπούν περισσότερες από 107 χώρες! Το γεγονός «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» (100 Thousand Poets for Change) ήταν μια διαδήλωση-γιορτή της ποίησης για την προώθηση της σοβαρής κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής στον κόσμο.   Οι «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» πρόκειται για μια πρωτοβουλία, την έμπνευση της οποίας είχε ο ποιητής, εκδότης και ακτιβιστής Michael Rothenberg από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.


    Οι «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» (100 Thousand Poets for Change) και η Παγκόσμια Κίνηση Ποίησης (World Poetry Movement) ανέθεσαν στο Λαρισαίο ποιητή και γιατρό Δημήτρη Π. Κρανιώτη, Πρόεδρο του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρείας Ποιητών (W.P.S.), Αντιπρόεδρο της Διεθνούς  Ένωσης Τιμημένων Ποιητών (UPLI) και Ιδρυτή του Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης, να διοργανώσει την αντίστοιχη εκδήλωση στη Λάρισα.


    Η Λάρισα λοιπόν συμμετείχε σ’ αυτό το ιστορικό παγκόσμιο γεγονός της ποίησης  και η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Κίνησης Ποίησης (World Poetry Movement), της κίνησης "100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή" (100 Thousand Poets for Change) των ΗΠΑ, της Παγκόσμιας Εταιρείας Ποιητών (World Poets Society), της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας, του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

    Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και έντονης ανησυχίας για το μέλλον του πλανήτη, οι «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» μας προέτρεψαν ενώνοντας τις φωνές τους, με την ποίησή τους, για άμεση κινητοποίηση όλων μας, για αλλαγή σε όλους τους τομείς, για όλους, για το περιβάλλον, την κοινωνία, το άτομο. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 διοργανώθηκαν ποιητικές εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για οικονομική,  περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη.

     Από την Καμπούλ του Αφγανιστάν και το Κάιρο της Αιγύπτου έως την Πόλη του Μεξικού, από την Κίνα έως τη Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική, από την Κούβα έως την Ινδία, οι ποιητές ένωσαν τις φωνές τους, με μόνο σκοπό τους να στρέψουν τον δημόσιο διάλογο, που ασχολείται καιρό τώρα με την οικονομία, σε συζητήσεις που προάγουν τον σεβασμό στον άνθρωπο, στη ζωή και στη φύση.  Στην Ελλάδα, εκτός από τη Λάρισα, εκδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Βόλο. Όλα τα ντοκουμέντα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν θα αρχειοθετηθούν στο Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το οποίo έχει αναγνωρίσει τους «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» ως ιστορικό γεγονός, ως τη μεγαλύτερη ανάγνωση ποίησης στην ιστορία.

Σχετικό Link:
http://www.bigbridge.org/100thousandpoetsforchange/?p=2866

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Αναλυτικόν"

Το ανέκδοτο ποίημα "Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό "Αναλυτικόν".
Το σχετικό link:http://analyticon.gr/dimiourgiki-grafi/dimitris-p-kraniotis-gravata-dimosias-edous/

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Σοδειά"

Το ανέκδοτο ποίημα "Υψικάμινος" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο 15ο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού "Σοδειά(Τρίμηνη Περιοδική Συγκομιδή Γραμμάτων και Τεχνών). 


Διαβάστε το 15ο τεύχος (Μάρτιος-Μάιος 2013) του περιοδικού με το ποίημα "Υψικάμινος" του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στη σελίδα 29 στο link:  "Σοδειά"

Σχετικό link στην ιστοσελίδα του περιοδικού: Σοδειά

"Foglie vocali" [Φύλλα φωνήεντα] στην Ιταλία: το νέο βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στην Ιταλία η νέα ποιητική συλλογή του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη "Foglie vocali" (Φύλλα φωνήεντα) από τις εκδόσεις "PluriversumEdizioni" με ποιήματά του μεταφρασμένα στα ιταλικά.


Το βιβλίο επιμελήθηκε ο εκδότης Antonio Di Bartolomeo, τη μετάφραση των ποιημάτων από τα γαλλικά στα ιταλικά έκανε η Anna Capella και τον πρόλογο έγραψε ο Marino Monti.


Το βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 15 Δεκεμβρίου 2017 σε εκδήλωση του εκδοτικού οίκου στην πόλη Ferrara (Φερράρα) της Ιταλίας. Πρόκειται για την 8η ποιητική συλλογή που εξέδωσε ο Λαρισαίος ποιητής και συνολικά το 9ο βιβλίο του σε Ελλάδα κι εξωτερικό (καθώς εξέδωσε και μια αγγλόφωνη ποιητική ανθολογία το 2011).Το νέο βιβλίο "Foglie vocali" tου Δημ. Π. Κρανιώτη στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων "Pluriversum Edizioni": http://www.pluriversumedizioni.it/prodotto/foglie-vocali/