Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτικές: "Ίχνη" (1)

Αποσπάσματα από κριτικές για την ποιητική συλλογή "Ίχνη" (1985) του Δημήτρη Π. Κρανιώτη:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ-ΤΟΣΙΤΣΑΣ:
«Χαίρομαι που η Πατρίδα μας και η νεολαία μας θα έχει αύριο στο πρόσωπό σου έναν άξιο επιστήμονα που ήδη μας δίνει με τα "Ίχνη" ένα απτό δείγμα μιας γενικότερης καλλιέργειας και ιδιαίτερης ευαισθησίας.»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (τ. Πρωθυπουργός):
«Διάβασα τους στίχους σου μ’ ευχαρίστηση. Είναι γραμμένοι με ύφος λιτό, δίχως περιττές ωραιολογίες, και, αν και είσαι πολύ νέος, δείχνουν ωριμότητα σκέψης.»

ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (τ. Πρόεδρος Δημοκρατίας):
«Συγχαίρω για τα ωραία, ειλικρινή ποιήματα.»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ (τ. Πρόεδρος Δημοκρατίας ):
«Η γυναίκα μου κι εγώ διαβάσαμε τα ποιήματά σας με πολύ ενδιαφέρον και σε συγχαίρουμε.»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΡΑΤ:
«Ευοίωνη η πρώτη σας προσπάθεια στον ποιητικό χώρο.»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑΣ:
«Σου σφίγγω το χέρι για τα "Ίχνη".»

ΝΙΚΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ:
«Οι στίχοι σας έχουν βαθύ λυρισμό και υψηλά νοήματα. Βρίσκεστε σε καλό δρόμο.»

Γ. Δ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ (τ. Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών):
«Επισήμανα τρία βασικά στοιχεία. Την ευαισθησία σας. Το ηθικό σας υπόβαθρο που εκφράζεται με την αγνότητά σας. Και την πίστη σας στη ζωή και τον άνθρωπο. Αυτά τα τρία στοιχεία μου δημιουργούν την πίστη ότι θ’ ανεβείτε στον ποιητικό Παρνασσό. Η ποίησή σας είναι υποσχετική και ελπιδοφόρα.»

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΖΟΣ (τ. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών):
«Ενδιαφέρουσα γραφή, προσωπικές εμπειρίες και βιώματα που προδίδουν άνθρωπο με πείρα από τη ζωή, έντονα προβληματιζόμενο, μ’ ένα στοχασμό πρωτότυπο, συχνά οξύ, συχνά δονούμενο από το πάθος. Πολλά ερωτήματα, πολλές έμμεσες απαντήσεις, γεμάτο απογοήτευση, διαψεύσεις και πικρία. Νομίζω πως, τελικά, πετυχαίνετε να μας μεταδώσετε μέσα από μια ποίηση ευθύβολη, αφτιασίδωτη και πηγαία ένα μήνυμα αλήθειας, ανθρωπιάς κι αγάπης. Πολλά ποιήματά σας μ’ άρεσαν ιδιαίτερα, ιδίως τα μικρά, τ’ αποφθεγματικά.»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΤΣΑΞΗΣ (Πρόεδρος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών):
«Βλέπω ότι ψάχνετε κάποιο δρόμο ανάμεσα στον λυρικό και στον επιγραμματικό λόγο. Η προσπάθεια είναι αξιέπαινη και το αποτέλεσμα τη δικαιώνει.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡ (τ. Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών):
«Είναι, αλήθεια, τα ίχνη της ποίησης, που την αγγίζετε και σας αγγίζει. Είναι τα ίχνη αυτής της προσέγγισης, που άρχισε ήδη, να είναι γόνιμη. Μαζί της ένας στοχασμός, στερεώνει πολλούς από τους στίχους σας…Κι είσαστε τόσο νέος!…»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΚΟΣ (Εκπομπή «Βιβλιοκριτική», ΕΡΤ 2 (Ραδιόφωνο), 05/08/1985):
«Ο Δημήτρης Κρανιώτης και ξέρει τι γράφει και ξέρει πώς να το γράψει. Βρίσκεται ολότελα μέσα στο πνεύμα και στις προοπτικές των νέων καιρώνΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Αναλυτικόν"

Το ανέκδοτο ποίημα "Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό "Αναλυτικόν".
Το σχετικό link:http://analyticon.gr/dimiourgiki-grafi/dimitris-p-kraniotis-gravata-dimosias-edous/

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Σοδειά"

Το ανέκδοτο ποίημα "Υψικάμινος" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο 15ο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού "Σοδειά(Τρίμηνη Περιοδική Συγκομιδή Γραμμάτων και Τεχνών). 


Διαβάστε το 15ο τεύχος (Μάρτιος-Μάιος 2013) του περιοδικού με το ποίημα "Υψικάμινος" του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στη σελίδα 29 στο link:  "Σοδειά"

Σχετικό link στην ιστοσελίδα του περιοδικού: Σοδειά

"Foglie vocali" [Φύλλα φωνήεντα] στην Ιταλία: το νέο βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στην Ιταλία η νέα ποιητική συλλογή του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη "Foglie vocali" (Φύλλα φωνήεντα) από τις εκδόσεις "PluriversumEdizioni" με ποιήματά του μεταφρασμένα στα ιταλικά.


Το βιβλίο επιμελήθηκε ο εκδότης Antonio Di Bartolomeo, τη μετάφραση των ποιημάτων από τα γαλλικά στα ιταλικά έκανε η Anna Capella και τον πρόλογο έγραψε ο Marino Monti.


Το βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 15 Δεκεμβρίου 2017 σε εκδήλωση του εκδοτικού οίκου στην πόλη Ferrara (Φερράρα) της Ιταλίας. Πρόκειται για την 8η ποιητική συλλογή που εξέδωσε ο Λαρισαίος ποιητής και συνολικά το 9ο βιβλίο του σε Ελλάδα κι εξωτερικό (καθώς εξέδωσε και μια αγγλόφωνη ποιητική ανθολογία το 2011).Το νέο βιβλίο "Foglie vocali" tου Δημ. Π. Κρανιώτη στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων "Pluriversum Edizioni": http://www.pluriversumedizioni.it/prodotto/foglie-vocali/