Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βιβλιοκριτική: "Νοητή Γραμμή" (2)


της Δήμητρας Μπαρδάνη

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον ποιητή Δημήτρη Π. Κρανιώτη από τα ποιητικά γεννοφάσκια του! Τέλειωνε το σχολειό και άνοιγε τα φοιτητικά του φτερά, έγινε καλός γιατρός και ανοίγοντας τα ποιητικά του φτερά, έγινε καλός ποιητής με ελλαδικές και παγκόσμιες αναγνωρίσεις!

Εγώ πρωτοέκανα κριτική στα «Ιχνη», εγώ και στα «Πήλινα πρόσωπα» - 1985 η πρώτη ποιητική συλλογή, 1992 η δεύτερη, στην «Ελευθερία», όπου τότε δημοσιογραφούσα. Ηταν ήδη φτασμένος ο ποιητικός του λόγος και η δημιουργική του δύναμη από τότε! Τώρα, με τη «Νοητή Γραμμή» ο Δημήτρης επιβεβαιώνει την έκφραση του πατέρα μου: «Από μικρό δείχνει...»!

Ο Δημήτρης ξέρει να χειρίζεται το λόγο, ξέρει να σέβεται την ελληνική γλώσσα και αποφεύγει τη φλυαρία. Σαν τέλεια, παλιά υφάντρα, υφαίνει εικόνες φυσικές κι ανθρώπινες που ταιριάζουν στον καθένα μας, μιλούν μέσα μας και εκεί είναι η δύναμή του: διαβάζουμε τη σοβαρή ποίησή του και δεν μας αφήνει να την αφήσουμε, να κλείσουμε το βιβλίο!

Ο ποιητής πέτυχε όταν ο αναγνώστης τελειώνει την ανάγνωση και δεν κλείνει το βιβλίο, αλλά ψαχουλεύει, ξαναδιαβάζει... Μέσα στα ποιήματά του μας δίνει εικόνες καθημερινές, εικόνες προσωπικές της χαράς που πέρασε, της λύπης που φώλιασε, της ελπίδας που ταΐζει τη φλόγα στην άλλη άκρη της γαλαρίας.

Και είναι εκεί ο ποιητής να θυμίσει στον καθένα μας την προσωπική ευθύνη, την προσωπική επιθυμία, την προσωπική χαρά ή πίκρα, με μια λέξη τη ζωή μας! «Προσπαθώντας να βάλω σε μια σειρά τις αντιρρήσεις μου, σκόνταψα στα «δεν» της υποκρισίας των άλλων, στα πρέπει της κοινωνίας του σήμερα». Ναι, Δημήτρη, αυτοί είμαστε, κι έχεις δίκιο να επαναστατείς πάνω στο ποιητικό σου χαρτί!

Κι αλλού: «οι πέτρες της αυλής μας έλιωσαν, και γίνανε ποτάμι, που έλουσε τ΄ όνειρό μας μια βραδιά που ΄μασταν πλάι – πλάι. Ναι, νίκησε το πάθος μας να πιούμε απ΄ το φεγγάρι». Ναι, Δημήτρη, ο έρωτας λιώνει και τις πέτρες κι εσύ έχεις το χάρισμα να μας το πεις με ποίημα!

Εύχομαι στον ποιητή να μείνει καλός ποιητής, όπως ήταν κι όπως είναι τώρα και να μας χαρίζει την ομορφιά και το συμβολισμό στους στίχους του, όπως αυτός ξέρει να το κάνει μοναδικά!

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΡΔΑΝΗ
Λογοτέχνις
Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παραπάνω βιβλιοκριτική δημοσιεύθηκε στην καθημερινή εφημερίδα της Λάρισας "Ελευθερία".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2010) για τον Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης και η Ολυμπία Καράγιωργα στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών (Λάρισα 2011)          Η βραβευμένη ποιήτρια από την Ακαδημία Αθηνών Ολυμπία Καράγιωργα, η οποία τιμήθηκε  με το κορυφαίο Μεσογειακό Βραβείο Ποίησης «Όμηρος»  στο 22 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών (Λάρισα 2011) σε άρθρο της με τίτλο « 22 o   Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών στη Λάρισα - Μια Δυνατή Ελπίδα» (που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Παναιγύπτια" του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και στην μηνιαία εφημερίδα «Λεριακά Νέα» της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων), έγραψε για το Λαρισαίο ποιητή και γιατρό Δημήτρη Π. Κρανιώτη , Πρόεδρο του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών και Ιδρυτή του Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης:    « Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών εφέτος για πρώτη φορά έγινε στην Ελλάδα, στην πόλη της Λάρισας.     Αυτό, χάρη στον ποιητή - γιατρό Δημήτρη Π. Κρανιώτη. Αυτό που κατάφερε ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης ήταν ένας άθλος: έφερε μαζί 205 ποιητές και ποιήτριες από 65 χώρες! Και ξεκίνησε και

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Αναλυτικόν"

Το ανέκδοτο ποίημα " Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς " του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού  Δημήτρη Π. Κρανιώτη  δημοσιεύθηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό " Αναλυτικόν " . Το σχετικό link:   http://analyticon.gr/dimiourgiki-grafi/dimitris-p-kraniotis-gravata-dimosias-edous/

"Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς": η νέα ποιητική συλλογή του Δημήτρη Π. Κρανιώτη (εκδ. Κέδρος 2018)

Κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία σ ήμερα Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 η νέα ποιητική συλλογή του Δημήτρη Π. Κρανιώτη "Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς" από τις εκδόσεις Κέδρος:  https://www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8800  Πρόκειται για την ένατη ποιητική συλλογή του Λαρισαίου γιατρού σε Ελλάδα και εξωτερικό και το δέκατο συνολικά βιβλίο του (εξέδωσε και μια ποιητική ανθολογία στα αγγλικά) με 52 ποιήματα που έγραψε την τελευταία επταετία 2010-2017. Το εξώφυλλο σχεδίασε η Ξένια Τρύφων. Το δελτίο τύπου των εκδόσεων Κέδρος: