Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντί Επιλόγου: "Νοητή Γραμμή"

του Γιώργου Τράντα


Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη δημόσια εξομολόγησή του μέσα από τα «Ίχνη» και μετά τα «Πήλινα Πρόσωπα», ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης έρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Νοητή Γραμμή» - πιο ώριμη από τις προηγούμενες και πιο αντιπροσωπευτική του ύφους του - να δηλοποιήσει ενοχές, βιώματα, αισθήματα, προσδοκίες.

Κεντρικό θέμα αυτού του βιβλίου είναι ο σύγχρονος άνθρωπος, οι ανησυχίες του, οι φόβοι, τ’ αδιέξοδα, οι ελπίδες, τα όνειρά του. Ο λόγος του ποιητή λακωνικός, δηλαδή λιτός και πειθαρχημένος (ο ίδιος αναφέρει σε ποίημά του ότι μίσησε τις υπερβολές), συνάμα όμως επιμελημένος και περίτεχνος. Στα ποιήματά του εμπιστεύεται αποκαλύπτοντας προσωπικές αγωνίες και κοινωνικά αδιέξοδα μέσα από τις συμπληγάδες των δεν των υποκριτών και των πρέπει της κοινωνίας. Με στίχους που φανερώνουν ευαισθησία και ωριμότητα σκέψης κάνει ανασύνθεση βιωμάτων και μεταποίηση συναισθημάτων σε καταστάσεις ζωής, σμιλεύει όνειρα πλατιά και ελπίδες φωτεινές.

Χρησιμοποιεί λέξεις που πονούν, που πληγώνουν σαν λόγχες, που καρφώνει πισώπλατα η λήθη, αλλά και λέξεις που γίνονται άστρα, που απελευθερώνουν.

Η «Νοητή Γραμμή» περιέχει λέξεις του πόνου και του ονείρου, γράμματα που λάμπουν, στίχους που ζεσταίνονται σαν χαμόγελο, που φυσούν σαν πρωινή αύρα. Αυτή, άλλωστε, είναι η δυναμική της ποίησης, η οποία μπορεί να συνταιριάζει τα αντίθετα, να εκφράζει περιγράφοντας χαμόγελα και δάκρυα, μπουνάτσες και φουρτούνες. Όπως αναφέρει σε ομότιτλο ποίημά του ο ίδιος ο δημιουργός, η ποίηση

σαν έρωτας αστράφτει φως,
σαν πίστη μας κρατάει ,
σαν παντοκράτωρ μας νικά,
σαν πίκρα μας κεντάει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
Δημοσιογράφος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε Αντι-Επιλόγου στο οπισθόφυλλο της ποιητικής συλλογής "Νοητή Γραμμή" (2005) του Δημήτρη Π. Κρανιώτη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Αναλυτικόν"

Το ανέκδοτο ποίημα "Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό "Αναλυτικόν".
Το σχετικό link:http://analyticon.gr/dimiourgiki-grafi/dimitris-p-kraniotis-gravata-dimosias-edous/

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Σοδειά"

Το ανέκδοτο ποίημα "Υψικάμινος" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο 15ο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού "Σοδειά(Τρίμηνη Περιοδική Συγκομιδή Γραμμάτων και Τεχνών). 


Διαβάστε το 15ο τεύχος (Μάρτιος-Μάιος 2013) του περιοδικού με το ποίημα "Υψικάμινος" του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στη σελίδα 29 στο link:  "Σοδειά"

Σχετικό link στην ιστοσελίδα του περιοδικού: Σοδειά

"Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς": προδημοσίευση (e-book) του Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου η προδημοσίευση 15 ανέκδοτων ποιημάτων από τη νέα ποιητική συλλογή "Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς"του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη που θα κυκλοφορήσει προσεχώς.
Διαβάστε ελεύθερα το e-book  "Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς" του Δημήτρη Π. Κρανιώτη σε επιμέλεια Γιώργου Πολυμενάκου από το "Texni.org": http://texni.net/literature/item/87-gravata-dimosias-aidoys 
Σχετικά links: Ιδεόστατο Biblioasi Λογοτεχνικές και Εκπαιδευτικές Αναφορές