Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντί Επιλόγου: "Νοητή Γραμμή"

του Γιώργου Τράντα


Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη δημόσια εξομολόγησή του μέσα από τα «Ίχνη» και μετά τα «Πήλινα Πρόσωπα», ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης έρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Νοητή Γραμμή» - πιο ώριμη από τις προηγούμενες και πιο αντιπροσωπευτική του ύφους του - να δηλοποιήσει ενοχές, βιώματα, αισθήματα, προσδοκίες.

Κεντρικό θέμα αυτού του βιβλίου είναι ο σύγχρονος άνθρωπος, οι ανησυχίες του, οι φόβοι, τ’ αδιέξοδα, οι ελπίδες, τα όνειρά του. Ο λόγος του ποιητή λακωνικός, δηλαδή λιτός και πειθαρχημένος (ο ίδιος αναφέρει σε ποίημά του ότι μίσησε τις υπερβολές), συνάμα όμως επιμελημένος και περίτεχνος. Στα ποιήματά του εμπιστεύεται αποκαλύπτοντας προσωπικές αγωνίες και κοινωνικά αδιέξοδα μέσα από τις συμπληγάδες των δεν των υποκριτών και των πρέπει της κοινωνίας. Με στίχους που φανερώνουν ευαισθησία και ωριμότητα σκέψης κάνει ανασύνθεση βιωμάτων και μεταποίηση συναισθημάτων σε καταστάσεις ζωής, σμιλεύει όνειρα πλατιά και ελπίδες φωτεινές.

Χρησιμοποιεί λέξεις που πονούν, που πληγώνουν σαν λόγχες, που καρφώνει πισώπλατα η λήθη, αλλά και λέξεις που γίνονται άστρα, που απελευθερώνουν.

Η «Νοητή Γραμμή» περιέχει λέξεις του πόνου και του ονείρου, γράμματα που λάμπουν, στίχους που ζεσταίνονται σαν χαμόγελο, που φυσούν σαν πρωινή αύρα. Αυτή, άλλωστε, είναι η δυναμική της ποίησης, η οποία μπορεί να συνταιριάζει τα αντίθετα, να εκφράζει περιγράφοντας χαμόγελα και δάκρυα, μπουνάτσες και φουρτούνες. Όπως αναφέρει σε ομότιτλο ποίημά του ο ίδιος ο δημιουργός, η ποίηση

σαν έρωτας αστράφτει φως,
σαν πίστη μας κρατάει ,
σαν παντοκράτωρ μας νικά,
σαν πίκρα μας κεντάει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
Δημοσιογράφος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε Αντι-Επιλόγου στο οπισθόφυλλο της ποιητικής συλλογής "Νοητή Γραμμή" (2005) του Δημήτρη Π. Κρανιώτη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Αναλυτικόν"

Το ανέκδοτο ποίημα "Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό "Αναλυτικόν".
Το σχετικό link:http://analyticon.gr/dimiourgiki-grafi/dimitris-p-kraniotis-gravata-dimosias-edous/

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Σοδειά"

Το ανέκδοτο ποίημα "Υψικάμινος" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο 15ο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού "Σοδειά(Τρίμηνη Περιοδική Συγκομιδή Γραμμάτων και Τεχνών). 


Διαβάστε το 15ο τεύχος (Μάρτιος-Μάιος 2013) του περιοδικού με το ποίημα "Υψικάμινος" του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στη σελίδα 29 στο link:  "Σοδειά"

Σχετικό link στην ιστοσελίδα του περιοδικού: Σοδειά

"Foglie vocali" [Φύλλα φωνήεντα] στην Ιταλία: το νέο βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στην Ιταλία η νέα ποιητική συλλογή του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη "Foglie vocali" (Φύλλα φωνήεντα) από τις εκδόσεις "PluriversumEdizioni" με ποιήματά του μεταφρασμένα στα ιταλικά.


Το βιβλίο επιμελήθηκε ο εκδότης Antonio Di Bartolomeo, τη μετάφραση των ποιημάτων από τα γαλλικά στα ιταλικά έκανε η Anna Capella και τον πρόλογο έγραψε ο Marino Monti.


Το βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 15 Δεκεμβρίου 2017 σε εκδήλωση του εκδοτικού οίκου στην πόλη Ferrara (Φερράρα) της Ιταλίας. Πρόκειται για την 8η ποιητική συλλογή που εξέδωσε ο Λαρισαίος ποιητής και συνολικά το 9ο βιβλίο του σε Ελλάδα κι εξωτερικό (καθώς εξέδωσε και μια αγγλόφωνη ποιητική ανθολογία το 2011).Το νέο βιβλίο "Foglie vocali" tου Δημ. Π. Κρανιώτη στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων "Pluriversum Edizioni": http://www.pluriversumedizioni.it/prodotto/foglie-vocali/