Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρόλογος: "Νοητή Γραμμή"

Όταν ο ποιητής «ομιλεί» για το «σύμπτωμα» του ποιητή

της Νικολέττας Τσιτσανούδη


Η γνωστή ρήση του Μαλλαρμέ «η ποίηση δεν γίνεται με ιδέες, αλλά με λέξεις» ήταν αυτή που μου ήρθε πρώτη στο μυαλό διαβάζοντας τα ποιήματα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη. Πάντοτε αισθανόμουν μία ιδιαίτερη οικειότητα με τα ποιήματα εκείνα που οι δημιουργοί τους κατάφερναν να λένε τόσα πολλά χωρίς να χάνονται στην δίνη της λεξιθηρίας και το κυνήγι του εντυπωσιασμού. Λίγες λέξεις, αλλά τόσο γερά και δυνατά φορτισμένες… Λέξεις με πολλές αποσκευές, με αλλεπάλληλα νοήματα, λέξεις – μικρές καταιγίδες στο νου και την καρδιά, κι άλλοτε λέξεις – γρήγορα χάδια στα τραχιά πρόσωπα του σήμερα.

Με συναίσθηση ευθύνης, αλλά και σεβασμό για την προσωπικότητα και την ευρύτερη – επιστημονική και κοινωνική – παρουσία του Δημήτρη Κρανιώτη, στάθηκα πάνω στο τελευταίο έργο του, για να διαπιστώσω ότι ναι! Ενάντια στη βιασύνη, τη φτήνια, τον ανταγωνισμό και το θυμό της εποχής, η ποίηση μπορεί να ανασυνθέτει την πραγματικότητα, όποτε αυτή μας γίνεται ανυπόφορη, και να την ανασυνθέτει με τέτοια επιτυχία, ώστε να γίνεται πραγματικότητα πλέον η ίδια η ποίηση.

Συναισθήματα, εικόνες – απήχηση συναισθημάτων, εικόνες – αναίρεση των συναισθημάτων, εικόνες – ερμηνείες των συναισθημάτων, όλα αυτά καλά αποθηκευμένα στο στίχο του Δημήτρη Κρανιώτη, που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη του έργου του και τον καλεί με όχημα το λόγο να συνταξιδέψουν σε ένα ταξίδι απόδρασης από την σκληρή πραγματικότητα, με τελικό στόχο τη λύτρωση. Η διάθεση για απογείωση ολοφάνερη, η επιδίωξη για αφαίρεση του περιττού και του μάταιου, το ίδιο, η αγωνία για εξαγνισμό από τα κατώτερα πάθη παντού, σε κάθε σχεδόν λέξη…

Η επίγνωση του εφήμερου, η άρνηση στο επιφανειακό και πρόσκαιρο, ότι εύκολα γεράζει πριν την ώρα του, αλλά και μια γενική αποστροφή στη «λήθη των λαθών» είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το ακροατήριο του ποιητικού λόγου του Δημήτρη Κρανιώτη αισθάνεται ότι ο ποιητής επιθυμεί να μιλήσει για πράγματα που όλους μας αγγίζουν, όλους μας στενοχωρούν. Και μέσα από μια «στενόχωρη ευρύτητα», ο δημιουργός μας επιτρέπει αυτό που δύσκολα μπορεί κανείς να πετύχει. Να μην είμαστε απόντες αποδέκτες, παθητικοί παραλήπτες του λόγου του, ενός λόγου που δεν επιβάλλει στον αναγνώστη τη σιωπή, ούτε τον σφραγίζει με κατωτερότητα. Απεναντίας, τον κινητοποιεί ως συνδημιουργό, ως συμμέτοχο για το παραπέρα ταξίδι της ψυχής. Αλλά και του νου.

Αφήνει λοιπόν ο Δημήτρης Κρανιώτης χωρίς ανασφάλειες και αναστολές την τύχη του αναλύσιμου στα όρια του αναλυτή / αποδέκτη. Δεν κρατά για τον εαυτό του τα τρόπαια του δημιουργού ή του ειδήμονα. Επιτρέπει στον αναγνώστη να αναγνωρίσει πάνω του το «σύμπτωμα» του δημιουργού, του ανθρώπου που προτιμά αντί να παίρνει το λόγο, να βρίσκεται μέσα στη ροή του. Ο ποιητής «ομιλεί» για το «σύμπτωμα» του ποιητή…

Ολόκληρο το ταξίδι μας στα ποιήματα αυτά είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μια κατανόηση και μια παρανόηση, μια υπόσχεση και μια αθέτηση, μια αλήθεια και μια απάτη, ότι ακριβώς κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι η ποίηση. Ολόκληρη η επικοινωνία και η «συνομιλία» μας με το έργο του Δημήτρη Κρανιώτη μας αφήνει την αίσθηση ότι ο δημιουργός δεν επιχειρεί να επιβληθεί στο κοινό του, δεν διακατέχεται από το πάθος μιας αδιέξοδης κυριαρχίας, δεν εκμηδενίζει τον αναγνώστη του ως υποκείμενο, αλλά απεναντίας αφήνεται μαζί του να επιζητήσουν αντάμα, πομπός και δέκτης, την άγνοια και τη γνώση μαζί, καλώντας μια άλλου είδους λήθη, την «ενεργητική λήθη» σε αυτό το δύσκολο δρόμο της κατανόησης και της αποδοχής των συναισθημάτων.

Χαίρομαι που ο Δημήτρης Κρανιώτης εύχεται μέσα από το ποιητικό του έργο αυτό που ο Michel Foucault έγραψε: «Καμιά εξουσία, μια στάλα γνώση, μια στάλα σύνεση, και όσο πιο πολύ καλό γούστο»…

Δημήτρη, να συνεχίσεις!

Λάρισα, 1 Ιουνίου 2005

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΤΣΙΤΣΑΝΟΥΔΗ
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε ως Πρόλογος στην ποιητική συλλογή "Νοητή Γραμμή" (2005) του Δημήτρη Π. Κρανιώτη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Αναλυτικόν"

Το ανέκδοτο ποίημα "Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό "Αναλυτικόν".
Το σχετικό link:http://analyticon.gr/dimiourgiki-grafi/dimitris-p-kraniotis-gravata-dimosias-edous/

Ποίημα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στο περιοδικό "Σοδειά"

Το ανέκδοτο ποίημα "Υψικάμινος" του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη δημοσιεύθηκε στο 15ο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού "Σοδειά(Τρίμηνη Περιοδική Συγκομιδή Γραμμάτων και Τεχνών). 


Διαβάστε το 15ο τεύχος (Μάρτιος-Μάιος 2013) του περιοδικού με το ποίημα "Υψικάμινος" του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στη σελίδα 29 στο link:  "Σοδειά"

Σχετικό link στην ιστοσελίδα του περιοδικού: Σοδειά

"Foglie vocali" [Φύλλα φωνήεντα] στην Ιταλία: το νέο βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στην Ιταλία η νέα ποιητική συλλογή του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη "Foglie vocali" (Φύλλα φωνήεντα) από τις εκδόσεις "PluriversumEdizioni" με ποιήματά του μεταφρασμένα στα ιταλικά.


Το βιβλίο επιμελήθηκε ο εκδότης Antonio Di Bartolomeo, τη μετάφραση των ποιημάτων από τα γαλλικά στα ιταλικά έκανε η Anna Capella και τον πρόλογο έγραψε ο Marino Monti.


Το βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 15 Δεκεμβρίου 2017 σε εκδήλωση του εκδοτικού οίκου στην πόλη Ferrara (Φερράρα) της Ιταλίας. Πρόκειται για την 8η ποιητική συλλογή που εξέδωσε ο Λαρισαίος ποιητής και συνολικά το 9ο βιβλίο του σε Ελλάδα κι εξωτερικό (καθώς εξέδωσε και μια αγγλόφωνη ποιητική ανθολογία το 2011).Το νέο βιβλίο "Foglie vocali" tου Δημ. Π. Κρανιώτη στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων "Pluriversum Edizioni": http://www.pluriversumedizioni.it/prodotto/foglie-vocali/